logo for pulau-pangkor.com

My Pangkor Trip

by Intan
(Kuala Lumpur,Malaysia)

Although the writer has added orignally her photos, we were requested to remove them.

My Pangkor trip

I'm backkk...lama rasanye tak hapdet blog ni...Just got back from oliday kat
Pulau Pangkor (27HB - 29HB December 2007 lepas) Kalau ikutkan map tu, takdelah jauh sangat dari Kuala Lumpur, so ingatkan nak cerita la sket kat sini pengalaman suka duka sewaktu kami kat sana...manelah tahu.. bleh dijadikan pedoman ye tak? :P

Pulau Pangkor ialah sebuah pulau di dalam negeri Perak, dan termasuk di dalam daerah Lumut, Manjung. Sebelum nak ke pangkor, kite seharusnye sampai ke lumut dahulu, and then naik ferry ke pangkor, tapi kalau nak naik kapal terbang pon boleh, terus je sampai pangkor airport, tapi aku tak berani lak nak naik kapal terbang kecik fokker tu. (eh betul ke ejaan aku, bantai je lahhh) perjalanan dari KL ke lumut approximately 4 jam sahaja. Naik bas transnasional dari puduraya pukul 9, sampai lumut dalam pukul 12.30, pastu dari bas station lumut tu jalan kaki 5 minit je ke jetty lumut.


Lumut Jetty

(Jetty Lumut kini)



Kali terakhir pegi pangkor was like mase aku kekecik lagi, so kali ni aku mcm terkejut la... lumut dah tak mcm dulu.. ..ada pembangunan yg ketare.. jetty nyer pon dah comey... hihihi.. ader gamba mase aku kekecik kat jetty lumut ni ..ferry nyer yg jenis papan tu.. nantilah aku korek aku scan... kelakar gile... tapi sekarang ferry semenya canggih2..siap ade upper and lower deck.. ala2 yacht tu...hihihi..Kami pergi seramai 5 orang, aku, chinos, adib (abg chinos) ,linda (gf adib) ngan enal (adik chinos yg nakal) . So anyway, naik ferry pergi balik RM10 hinggit sahaja, and perjalanan/pelayaran pon 15 minit jer. ferry ni akan stop pada 3 tempat di pulau pangkor, kire mcm bus la, dia byk bus stop kan.. first2 jeti sg pinang (aku tertipu ingat dah sampai pangkor) pastu jeti pangkor, last skali jeti teluk dalam (belah utara pulau pangkor)


Sesampainye di jetti Pangkor, kami di kerumuni pemandu2 teksi, tapi deorg tak bwk teksi, deorag bwk van...kaler pink lagi.. Kat situ ada satu papan yang menyenaraikan harga2 ke destinasi masing2, ke hotel kami (coral bay resort) kat pasir bogak je, (3 km je dari jetty lumut) sepatutnye RM4 tapi sebab krismas, harga naik RM10 (takpelah halalkan aje lahhh).




(nampak tak chinos? beg dier lagi tinggi dari dier :P )



Lepas check in ke apartment kami (ader 2 bilik okek) kami pergi menerokai pasir bogak, tapi time tuh dah petang lebih kurang pukul 4 camtu, so air dah pasang, amat cantik pantainyer.. lain dari yang lain coz byk pepohon rimbunan.. so redup lah tmpt tu.. n agak dalam okek! Bebudak ni main la terjun2 mcm tarzan kat situ, mak dodok tepi je , takot, dalam, pelampung takdek :P

tapi last2 terjun jugak..!! Rugilah dtg jauh2 tak mandi laut kan? Dari pantai pasir bogak kami boleh nampak Pangkor Laut (iyer hotel mewah tu), tak baper jauh pon..naik kapal 5 minit kot.

Lepas puas mandi laut, perut pon lapa, jadi kami makan kat Pangkor foodcourt (depan hotel kami je) semua2 ni walking distance, sambil2 tuh sempat la tengok berbaris2 motosikal dan basikal untuk disewa (Basikal RM5 per day, motosikal RM10 per day, skuter RM25 per day)...and kedai2 souvenir/foodstuff pun banyak berderet2 kat situ... Lepas makan, ingatkan nak rehat kejap kat hotel, last2.. Zzzzzzzzzz sampai ke esok pagi.

Besoknya kami buat keputusan nak bermandi- manda, snorkeling etc kat Teluk Nipah (or Nipah Bay oang puteh kate) Situ mmg tempat yang fofuler utk snorkeling. Perjalanan dari tmpt kami Pantai Pasir Bogak ke Teluk Nipah agak jauh... cuma kami tak tahu exactly berapa kilometer. Tengok dalam map mcm dekat je. So lepas pilih basikal masing2..kami pon start lah perjalanan kami ke Teluk Nipah. Best sangat2 dapat cycling di tepi pantai waktu pagi2.. dengan suasana angin laut membelai...dan pemandangan pesisiran pantai pasir bogak yang indah...

Lepas sampai penghujung Pasir Bogak, kami terpaksa melalui kawasan berbukit bukau (kami agak ini adalah sebahagian dari Pangkor Hill) dan melalui Teluk Ketapang sebelum tiba di Teluk Nipah, agak penat jugak la sebab mengayoh uphill kan (sempat rehat jap kat satu lighthouse) semua skali ada dalam 12KM kot!

Last2 sampai jugak di Teluk Nipah...!! Banyak kedai2 makan di sepanjang jalan menghadap ke laut, dan berderet chalet2 sederhana & mewah across the road, mmg happening la. Kami parking beskal kemudian pilih port, yang aku suke, semuanya ada disini.

Berkayak RM10 perday, snorkeling (gear+boat trip) RM15per day, jet ski antara rm30 - rm45 dependslah tapi bleh nego lagi, pelampung rm4 sehari, kat sini lah kami lepak sampai pukul 3 petang..lepas tu sambung perjalanan balik hotel. Perjalanan cycling balik hotel lebih mencabar sebab kami kena naik banyak bukit-bukau (pendek kate mmg pancit lahhh) tapi akhirnya kami semua selamat sampai ke hotel dua jam selepas itu, saket montot wa cakap lu...! Lepas tuh sambung lagi mandi manda di pasir bogak. Malam kedua kami dinner di Pangkor food court jugak sebab kepenatan berbasikal seharian, tak larat nak explore makan tmpt lain, harga seafood agak murah kalau compare ngan langkawi.

Lastly esok pagi, selepas check out, kami singgah berjalan di Dutch Fort buat seketika, (dari hotel kami dekat je lah..dalam 6km ) tempat ni telah dinobatkan sebagai tapak bersejarah, coz kat sinilah penempatan orang Belanda seblum kemunculan British. Ingat sejarah tak? Kat Pangkor lah permulaan penempatan residen2 Inggeris Perjanjian
Perjanjian Pangkor 1874
.

So lastly, lepas jalan2 kat situ, kami pun gerak ke jetty Pangkor, kali ni naik ferry open-air ala2 French tu, seronok! Tapi 15 minit jer dah sampai Lumut balik dah. Secara keseluruhan, amat best sebab pantai2 di Pangkor amat bersih so puas hati la, walopun dah jadi itam legam da ni. And satu lagi tip kalau nak beli makanan2 kering (ikan kerin, sate ikan etc) kat jetty lumut murah sikit dari pulau pangkor itself, jadi kitorg pun borong buat oleh2 balik ke KL...aaahhh..my heart is left in Pangkor... ihiksss.....!!! :)

Comments for My Pangkor Trip

Click here to add your own comments

Feb 17, 2012
pertanyaan
by: User

bro, tumpang tanya. berapa ea harga :

kayak, snorkeling n basikal ?

Dec 20, 2011
waau
by: nazkin

bln 1 ni bwu rncng nk p pangkor,,,dga mcm bes je,,ni mguatkan ag nk p ni,,tengs for guide nk p sane,,,

Sep 21, 2011
pangkor best
by: ain88

best kan dpt bercuti ke pangkor ni...murah la dri tempat lain...saya pergi xhabis 200 pun..murah kan?

Feb 16, 2011
cuti kt island mmg best..
by: Anonymous

salam..boleh bayangkan keseronokan cik intan masa bercuti tu kan..sukakan keindahan alam n gila2..part tu yg best..saya pecinta laut,suka snorkelling n scuba..aper kata cik intan pegi pulau redang/perhentian pas nih..dijamin gembira tk terkata..

Nov 19, 2010
sonotnyew!
by: coral

baca trip ni pun dah dpt agak bestnye pengalaman ke pangkor. brp sewa hotel??

Nov 19, 2010
sonotnyew
by: bluemarine

baca trip ni pun dah dpt agak betapa bestnye pengalaman ke pangkor..sewa hotel berapa rega dia?

Jul 19, 2010
xsabar nk gi
by: azie

okay,... sy xsabar nk gi sane... ngan kengkawan... sumer nye 13 org... kitorg nk g 6-8 august nie...huuu..

Jul 09, 2010
Pangkor Trip
by: aZin

Pangkor mmg best der...
2 mgu pas raye(thn lepsla..) aku g nek moto dgn geng2 aku...mmg bestla..
Ade moto dlm pulau snang nk ronda2 sing@malm..
Pas rye thn ni aku@degeng nk g lg..
jmpe u all kat sne der....

Jun 02, 2009
mcam sekepala je kita ni...
by: samajadi group

salam beb...

ok lah trip review ko ni. pekata ko search www.friendster/samajadi (gengsamajadi@yahoo.com)
kami ni kumpulan mengembara yang menyelongkari keindahan senibudaya dan alamsemulajadi tempatan. kami juga melakukan kegiatan seni hasil tinjauan dari trip2 kami.

kami bercadang nak ke pangkor pada 27,28,29 jun 09 ni. sebenarnye plan asal nak ke tioman, tp cancel pasal ferry fully booked.

apa2 email la ye...boleh kite share maklumat.

Jun 15, 2008
Great story
by: Naz

Hi Intan,

bagus cerita ni.




Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Pangkor stories.

Return to Homepage


Disclaimer | Privacy Policy

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

footer for Pulau Pangkor page

 

 


Author Peter van der Lans | Disclaimer | Privacy Policy | Contact us | Sitemap

Custom Search

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

footer for Pulau Pangkor page



 



Subscribe to Pulau Pangkor Newsletter
Enter your E-mail

Name

Then

Don't worry -- your e-mail address is totally secure.
I promise to use it only to send you Pulau-pangkor newsletter.